Intrede zuil van Genk.

Op 1 mei 2008 is het ogenblik aangebroken waarnaar de Italiaanse kunstenaar Luciano Fabro – en velen met hem – zo naar zou hebben uitgekeken. De zuil van Genk, of la colonna di Genk, zoals Fabro zijn schepping doopte, vindt zijn definitieve stek op het Genkse stadsplein. Helaas niet in het bijzijn van de kunstenaar…
La colonna di Genk was Fabro’s laatste creatie. Luciano Fabro, geboren in Turijn in 1936, overleed onverwacht op 22 juni 2007.

Als eerbetoon aan Luciano Fabro en de vurigheid en enthousiasme waarmee hij zich aan de creatie van zijn laatste werk heeft gewijd, zal de Zuil met het nodige spektakel zijn intrede maken in Genk. En hoe kan dit mooier dan op 1 mei, in de O-Parade, omringd door kleurige bloemen en een even bonte batterij van Italiaanse vesparijders in een symfonie van toeters en bellen?

Met zijn colonna di Genk heeft Fabro op een heel bijzondere en poëtische manier vorm gegeven aan de Genkse geschiedenis en de diversiteit van de Genkse gemeenschap.
De zuil is opgebouwd uit twee delen van een Dorische zuil uit witte marmer, waartussen een brok zwarte vulkanische puimsteen is geklemd. Fabro trof deze steen aan in de haven van Carrara. Zijn vorm en de diepzwarte kleur deden hem denken aan de Genkse koolmijnen, aan de glorie van het zwarte goud en de economische welvaart die het bracht. Maar de steen herinnerde hem ook aan zijn vele landgenoten die indertijd naar België zijn getrokken en die, samen met hun collega’s uit België en andere landen, diep onder de grond en zwart van het stof, hebben gewerkt.
Het werk verbeeldt de kracht van een volk om het verleden te incorporeren en er kracht uit te putten om te bouwen aan een mooie en solide toekomst. De nieuw samengestelde bevolking wordt voorgesteld als basis, letterlijk als steunpilaar van de samenleving en als fundament van de beschaving.

Het heengaan van Luciano Fabro gaf de zuil van Genk en de zwarte steen geheel onverwachts een nieuwe betekenis. De zwarte steen zweeft tussen twee stukken van de zuil van het leven, van zijn leven. Nu hij er niet meer is, staat niets deze interpretatie nog in de weg…

La colonna di Genk wordt in de O-Parade naar het nieuwe hart van Genk gevoerd, waar hij, in het bijzijn van alle Genkenaren, zal worden opgericht en om een blijvend een symbool te zijn voor Genk en van de Genkenaren.

Update: Ondertussen staat de zuil op het vernieuwde stadsplein. Maar het is daar nog niet allemaal gereed. Vind ik het mooi? Ik weet het eigenlijk nog niet. Ik had verwacht dat de zuil hoger ging zijn en dat er fonteinen zouden rond gebouwd worden. Misschien wanneer alles helemaal klaar en af is, zal het meevallen. Er moeten nog bomen bijkomen en banken en waarschijnlijk ook bloembakken. Tot zolang zal ik wachten om er een foto van te maken.

Advertenties

23 reacties op ‘Intrede zuil van Genk.

 1. Ik vind het mooi. Vooral die brute steenkool die het rijzige onderbreekt. Maar zoals je zegt, het heeft een mooi kader nodig.

 2. @ blog der zuchten
  Bedankt om mijn blog te vernoemen, maar het is wel zeezicht, inplaats van zeezucht…
  Maar misschien vond je het beter klinken bij jouw zuchten?

 3. @ micheleeuw
  Hoe hoog weet ik niet heel juist, maar als ik er kom zal ik eens schatten hoeveel verdiepingen, in vergelijking met de appartementen.
  Voor mij had de zuil groter mogen zijn.

 4. @ denieuweopdrachtgevers
  Uw organisatie is mij onbekend geef eens wat meer informatie? In elk geval bedankt om de hoogte van de zuil mee te delen. Ik schatte zo’n tien meter.

 5. De zuil in Genk-Centrum
  Wie heeft dit ooit beslist? Hij staat er nu, alleen en verlaten. Welke betekenis heeft deze zuil? NIETS. Is hij mooi? NEEN
  Het is een gedrocht en vloekt met de volledig omgeving.
  Er is maar één oplossing: zet hem ergens waar mensen hem niet zien, of begraaf hem en laat er 1000jaar overheen gaan.
  Guy

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s