Vijf sleutels tot geluk.

Er verschijnen regelmatig studies over wat ons nu gelukkig maakt. Daaruit bundelden we vijf dingen die gelukkige mensen gemeen hebben. Lees de onderstaande tips en ontdek de belangrijkste sleutels tot geluk.

0ntwikkel je talenten
Iedereen heeft een speciaal talent, jij hebt ook vast en zeker iets waar je goed in bent. Mensen die zichzelf kunnen ontplooien zijn gelukkiger. Dit komt omdat ze dan een betekenisvol doel in hun leven hebben. Onderzoek toonde ook aan dat dit goed is voor je lichaam. Vrouwen die een zichzelf ontplooiden scoorden beter op psychologische tests, waren slanker, sliepen beter, hadden minder stresshormonen en hadden minder kans op hartziekten.

Doe wat je leuk vindt
Het lijkt heel simpel, maar mensen staan te weinig stil hoe ze hun tijd besteden. Hoe dikwijls doe je iets dat je echt leuk vindt? In een recente studie moesten meer dan 900 werkende vrouwen hun activiteiten van de vorige dag opschrijven. Nadien gaven ze aan hoe ze zich op elk moment voelden. Wanneer sommige vrouwen zagen hoeveel dingen ze deden die ze niet leuk vonden, kregen ze tranen in hun ogen. Veel mensen beseffen niet dat geluk iets is waar je zelf controle over hebt. Je kunt al door kleine veranderingen gelukkiger worden. Probeer zo eens 1 uur per dag een taak te laten liggen die je niet leuk vindt en doe in de plaats daarvan iets tof. Zet de kinderen bijvoorbeeld aan de afwas en bel ondertussen met je beste vriendin of lees een boek.

Zeg nooit meer ‘als’
“Als ik een betere job zou hebben, dan pas zou ik gelukkig zijn.” Recent onderzoek toont aan dat mensen heel slecht zijn in het voorspellen van wat hen gelukkig maakt. Zo werd onlangs in een studie aan de deelnemers gevraagd: “Hoe gelukkig ben je? En hoeveel afspraakjes heb je de laatste maand gehad?” Wanneer de vraag over de afspraakjes eerst gesteld werd, woog het liefdesleven zwaarder door bij het geluk van de deelnemers dan wanneer volgorde omgekeerd was. Gelukkige mensen ondernemen ook vaak nieuwe dingen. Dat moet niet altijd iets groots zijn zoals een nieuwe job, maar ook een nieuwe hobby kan je al heel wat gelukkiger maken.

Zet je vrienden op de eerste plaats
Sociaal engagement is een belangrijke factor van gelukkig zijn. Iets wat hierbij vaak onderschat wordt, is de intensiteit van de relatie. Je haalt meer geluk uit lange, diepe contacten met je beste vriendin dan uit een reeks korte, oppervlakkige contacten. Je moet daarom niet diepzinnige gesprekken voeren, het belangrijkste is bij elkaar zijn. Samen wat luieren in de tuin of op een terrasje in de stad doet je goed.

Sta jezelf toe gelukkig te zijn
We vinden het vaak moeilijk onszelf toe te staan gelukkig te zijn. We voelen ons schuldig als we plezier beleven. Het is goed om dingen voor anderen te doen, maar je moet ook aan jezelf denken. Probeer hier een evenwicht in te vinden. Onderzoek toont aan dat gelukkige mensen betere partners zijn. Door jezelf dus gelukkig te maken, kun je ook beter anderen helpen.

Als laatste leven gelukkige mensen ook langer. Zo bestaat er een studie dat dagboeken van nonnen vergeleek. Degenen die vaakst hun gelukkige gevoelens hierin uitten, leefden 10 jaar langer dan de nonnen die dat niet deden. (ep)

Advertenties

7 reacties op ‘Vijf sleutels tot geluk.

 1. Als je die tips leest lijkt het wel een makkie om gelukkig te zijn/worden.

  Voor de rest zijn het elk op zich wel waarheden natuurlijk.

 2. Sommige tips zijn gemakkelijker haalbaar dan andere.
  Ik vind dat ‘gelukkig zijn’ begint in je hoofd. De rest volgt wel. Vb. Als je zegt tegen jezelf : ik ben blij dat ik mag gaan werken en zal een prachtige dag hebben, is dat ook meestal zo.

 3. @ Linn
  Natuurlijk is het niet zo simpel, je moet er een beetje moeite voor doen.

  @ micheleeuw
  Eigenlijk is het daar dat het begint: in je hoofd. De juiste ingesteldheid doet wonderen.

 4. Potverdekke, wat moet ik gelukkig zijn, ik scoor op alle punten uitmuntend (uitgezonderd dat slank zijn dan, dat komt hier helemaal niet vanzelf uit contentement).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.