Mag ik voorstellen…


Mijn nieuwe cavia Sissi.

Maar de oh’s en de ah’s zullen niet lang gehoord worden.

Er scheelt iets aan, ik weet niet wat. Het is heel eigenaardig, maar ze wil geen enkele groente eten, behalve witloof en haar granenmengeling. Ook geen hooi, wat voor een cavia het belangrijkste voedsel is. Ik heb twee weken geprobeerd om haar (door honger te laten krijgen) te leren alles eten, maar dan at ze gewoon niet.

Het is geen koppigheid, er is gewoon iets fout.

Omdat ze niets bijkwam, heb ik het opgegeven en krijgt ze wat ze wel lust. Het idee dat ze honger lijdt kan ik niet verdragen.

Ze speelt niet en zit maar stilletjes te wezen. Ze is heel tam geworden en reageert op haar naam.

Nog veertien dagen en dan kan ik haar gaan ruilen voor een andere kleine cavia. Maar de kans zit erin dat ze die tijd niet overleeft. Het maakt mij heel triestig, ze is zo mooi…

Advertenties

30 reacties op ‘Mag ik voorstellen…

 1. @ Leibele
  Niemand kan een cavia dwingen om hooi te eten. Cavia’s zijn heel vatbaar voor tumoren, ze kan een hersentumor hebben of zelfs zoiets als autisme.

  Een veearts is bijna onbetaalbaar, voor enkel het onderzoek betaal je 50 €. Een operatie vind ik niet goed, waarom zo’n klein beestje dat laten meemaken. Wanneer er ook nog foto’s gemaakt worden, is de laatste oplossing meestal het verlossende spuitje. Maar dan ben je enkele honderd € kwijt.

  De nodige vitamine C, die ze normaal uit paprika haalt, zit ook in witloof. En in het gemengd voer zitten pellets die bestaan uit hooi.
  We zullen zien wat het wordt.
  Zolang ze blijft eten heb ik hoop.

 2. Wat een mooi beestje !
  Het is nooit leuk als ze niet ‘normaal’ doen.
  Ruilen ? Zou ik niet (meer) kunnen : mijn hartje zou breken.
  Blijven hopen en proberen en genieten van haar aanwezigheid. Hou moed en veel sterkte !

 3. @ micheleeuw
  Moest ze die veertien dagen halen met wat ze nu eet… ik vrees dat ik haar dan ook niet meer kan ruilen.
  Ik blijf hopen op beterschap, maar als ik zie dat ze lijdt, doe ik het nodige.

 4. onze cavia is ook ‘een moeilijke eter’ die heel weinig hooi eet. Vers gras moet meneer hebben, en heel veel paardenbloemenblaadjes. Met onze grote tuin en drie enthousiaste blaadjesverzamelaars geen probleem natuurlijk. Zie je ergens kans om vers gras te vinden, desnoods gewoon uit een parkje in de buurt? Misschien vindt je cavia dat wel lekker?

 5. @ Pauline
  Ik heb terug wat hoop want ik heb haar voor de eerste keer enkele sprieten hooi zien knabbelen. Misschien voelt ze automatisch aan dat ze het nodig heeft voor de vertering.

  @ bart
  Deze cavia is nog een babytje en dan moet je wel oppassen met vers gras.
  Ze heeft nu eerst droog hooi nodig en dan kan ik nog zien voor paardenbloemenblaadjes. Wat trouwens hetzelfde is als witloof.
  Nu ik haar laat eten wat ze wil, begint haar ontlasting er al een beetje normaal uit te zien.
  Maar de bleke keutels (die van het hooi komen) die zijn er nog niet. Waarschijnlijk weet je dat ze die bleke terug moeten opeten.
  Maar als ze nu toch aan het hooi gaat beginnen, zou ik morgen al beterschap kunnen zien.

 6. Mijn eerste reactie bij de foto was idd “Oooh!” En dan dat zielig nieuws… Je gaat er toch zo van houden van die diertjes. Een knuffel voor Sissi en ene voor jou.

 7. @ fotomart
  Geen albino, het is crème, een erkende kleur.

  @ adelheid.
  Ik kan alleen maar afwachten.

  @ Dorien
  Ja ik had je liever beter nieuws gemeld!

  @ madame
  bedankt voor de knuffel, die kon ik net gebruiken, en Sissi ook.

 8. Ocharm…
  Doet me denken aan onze cavia, was een jongske en na een paar dagen al ziekjes… Wij ermee naar de dierenarts gespecialiseerd in knaagdieren en die gaf ons medicatie en weinig hoop. Ondanks een flinke hap uit mijn portemonnee gaf Marcelleke dan ook de pijp aan Maarten… Uit je ervaring met cavia’s weet je misschien ook al dat het er voor haar niet goed uitziet… al blijf ik duimen hoor!!! ’t Is zo erg want je houdt heel erg snel van die beestjes he…

 9. Als de eetlust bij cavia’s afneemt, is dat meestal door een gebrek aan vitamine C. En vitamine C moeten ze nou net uit de voeding halen. Op die manier raak je natuurlijk in een vicieuze cirkel.
  Wat de eetlust terug kan opwekken, is vitamine C toevoegen aan het drinkwater. Het gevolg is vaak dat het diertje terug aansterkt en spontaan weer goed begint te eten. Beslist waard om eens te proberen, toch?

 10. @ Margo
  Ik vrees toch dat ze achteruit gaat.

  @ Kris
  Ja mooi is ze wel.

  @ Blah
  Idd ik weet wat me te wachten staat. Vroeger waren cavia’s veel sterker. Maar door het milieu en vaak ook inteelt zijn de beestjes er op achteruit gegaan. Ook de gemiddelde ouderdom is gezakt van acht jaar naar vijf.

  @ Menck
  Van die vitamine C, weet ik. Ze eet wel, gemengd droogvoeder, met vt. C. Enkele blaadjes witloof, bevat veel vit. C.
  Maar het hooi zou ze moeten eten omdat een cavia dat nodig heeft voor de vertering.
  Een zieke cavia laat als eerste het hooi vallen. Omdat dat wat moeilijker knabbelen is.
  Ik vrees dat geen enkele goede raad hier nog kan helpen.
  Toch bedankt!

 11. Al eens een ander merk hooi geprobeerd? Sommige cavia’s kunnen ook niet tegen alleen zijn. Een tweede erbij zetten helpt soms ook. En heb je all eens een knaagdierenspecialist geraadpleegd? Voor hetzelfde geld scheelt er iets met haar tandjes. Wij hebben ook zo’n probleemgevalletje gehad en met véél zorgen en in het oog houden is ze er weer bovenop geraakt.

 12. @ Ruben
  Ze heeft het fijnste hooi van Vitakraft. Een jonge cavia kan je alleen houden wanneer je er genoeg mee bezig bent, wat ik dus doe. Ze is handtam, eet uit mijn hand, en is zindelijk.
  Met haar tandjes kan er niets mis zijn want ze kraakt de hardste graantjes.
  In een appartement kan je geen twee cavia’s houden, een gewone bak is dan te klein.
  Ik kan er ook niet aan uit, want ze ziet er voor de rest gewoon heel gezond uit. Ik denk niet dat ik meer kan doen.

 13. @ Chelone
  Gisteren ben ik nog een paar winkels afgelopen voor kruidenhooi. Dat ruikt zo lekker dat ze er maar moeilijk aan kunnen weerstaan. Op mijn schoot lukt het om haar enkele sprieten te doen eten.
  Ik ben ook gaan zoeken naar paardenbloemen, dat lust ze, maar dan is het weer oppassen voor diarree.
  Ik denk dat ze te lang bij de moeder heeft gezeten met nog andere groten. Misschien kon ze nooit aan het eten en dronk dan maar melk en daardoor moet ze nog leren eten, plus het treuren.
  Ik heb het zo nog nooit meegemaakt omdat kleine caviaatjes spontaan gaan eten, maar dit is mijn theorie.

 14. @ veerle
  Het is de eerste keer dat ik zo’n moeilijke cavia heb. Meestal eten ze gewoon alles en zonder complimenten.
  Maar deze cavia, daar is iets mis mee.
  Ik zit ook met het dilemma of ik haar hou of niet… heel moeilijk…

 15. het is inderdaad een schatje van een cavia. ikzelf had nooit problemen met de mijne, behalve dan soms es vlooien 😛 nu, mijn cavia was op een gegeven moment ook heel heel zwak. ze at wel graag witloof enzo, maar ze kwam niet aan haar eten bijvoorbeeld. toen ben ik bij de apotheek een potje vitamine c gaan halen. je doet mespuntje van dat poeder in de fles water of in het drinkbakje en de cavia versterkt. doordat hij sterker wordt, zal hij ook meer eten. zeg nu zelf, als jij je zwak voelt, dan eet je toch ook amper? kzou zeggen, het valt te proberen. zo’n potje kost echt niet veel geld en gaat immens lang mee. is maar voorstel 🙂

  ik persoonlijk zou het beestje houden… het is een levend wezentje. dat ruil je toch niet zomaar? als het dan sterft, haal je gewoon een nieuwe. daarom niet in een winkel… ik weet niet van waar je bent, maar als je van belgie bent, dan ken je vast wel de koopjeskrant? je kunt je niet inbeelden hoeveel mensen hun caviajongen gratis weggeven of toch aan sterk verlaagde prijs in vergelijking met een dierenzaak. en ik vind dat persoonlijk ook beter. in dierenzaken zitten die beestjes allemaal in massa bijeen. als er 1 ziek is duurt het dagen tegen dat de verkopers het in de gaten hebben en zo is heel de meute besmet. bij iemand thuis heb je dat niet, die mensen kijken dagelijks naar hun diertjes.

  kzou zeggen, geef het een kans en desnoods surf je eens rond op internet op zoek naar mensen met een gelijkaardig probleem. en je kan altijd bellen naar de dierarts? heb ik ook nog gedaan. ik hield me voor als een heel jong meisje waarvan mama en papa niet willen betalen voor dierenarts en dan heeft ze me een paar mogelijkheden telefonisch gegeven 😉

  succes ermee

 16. @ sajutteke
  Een heel lieve reactie. Maar het gaat hier niet om vitamine c. , daar heeft ze geen tekort aan. Het enige probleem is dat ze geen hooi eet, wat ze nodig heeft voor haar darmpjes.
  Als ik haar terug breng, komt ze weer bij haar vroegere groepje terecht, die ze eigenlijk wel mist.
  Het is niet in een winkel, maar bij een kweker.
  Ik wil zeker niet wachten of ze vanzelf doodgaat.
  Als een cavia een tumor heeft ziet ze er nog even gezond uit, maar ergens zal ze toch pijn hebben. Als ze geen hooi eten is dat een slecht teken.
  Ze slaapt ook teveel voor zo jong te zijn.
  Maar toch bedankt voor je wijze raad, heel vriendelijk van je.

 17. Ach ja, ik heb besloten om Sissi te houden. Ik verwachtte zelf wel dat ik het niet over mijn hart zou krijgen om haar terug te doen.
  We zullen wel zien wat ervan komt.

 18. ’t Is misschien een carnivoor?

  Draai dat hooi door de mixer?

  Nee, serieus, ik hoop dat Sissie toch beter wordt en jou nog een heel tijdje kan ambete… euh vertederen.

 19. @ zapnimf
  De mixer heb ik nog niet geprobeerd. 🙂
  Maar ze begint te eten, want ik heb vanalles geprobeerd. Op mijn schoot heb ik haar al spelend gevoederd.
  Het gaat wel lukken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s