Onverwachts bezoek.

Gisteren hoorde ik een speciaal verhaal vertellen.

Een dame uit de Molenstraat was enkele dagen afwezig geweest. Bij haar thuiskomst constateerde ze iets heel eigenaardig. Onder de vensterbank lagen ontelbare keuteltjes, een hele rij. Bij nader onderzoek zag ze dat de muren ook bevuild waren, alsook enkele meubelen en schilderijen.

Een beetje angstig haalde ze haar buurman erbij. Die had ook niet dadelijk een verklaring. Omdat hij vrij slecht ziet was hij de onbekende dingen aan ’t bekijken met een vergrootglas. Het leken muizenkeutels, maar dat verklaarde het vuil op de muren nog niet. Nog een buurvrouw erbij gehaald en samen begonnen ze alles te onderzoeken.

Na enige tijd zagen ze zoiets als een donkere schaduw bovenaan de gordijnen… daar hing een klein vleermuisje, dat ze er zo konden afplukken.

De mevrouw had het venster op een kier gelaten en blijkbaar was het beestje langs daar binnengekomen. Raam open en zo lieten ze het buiten los. Maar er kwam er nog eentje tevoorschijn… en nog een…

Enkelen begonnen ook rond te vliegen. Het werd een echte jacht. Welgeteld DRIE EN VEERTIG stuks jonge kleine dracula’s hingen daar aan die gordijnrails.

H. wilde er drie meenemen voor de les biologie, maar heeft zich toen bedacht. Ze hadden eerst naar het vogelopvangcentrum gebeld. Daar werd onmiddellijk gezegd dat het een beschermde diersoort is, dus moesten ze ook weer vrijgelaten worden op dezelfde plaats. (ik heb dit even aangepast, het schijnt dat ik het een beetje verkeerd begrepen had)

Maak zoiets mee zeg! Er doen wel griezelverhalen de ronde over vleermuizen, dat ze in je haar zouden haken enzo… , maar daar is niets van aan. Door hun uitstekende radar vliegen ze ook nergens tegen.

Dus, dames uit de Molenstraat hou de gordijnen maar in ’t oog wanneer het venster open staat…

Advertenties

32 reacties op ‘Onverwachts bezoek.

 1. @’s
  Was ik erbij geweest zou ik ook gegriezeld hebben.
  En 43… het is onvoorstelbaar. Nu moet ik wel zeggen dat er dit jaar bijna geen vliegende insecten zijn. Muggen, vliegen, wespen, nergens last van gehad.
  In de Molenstraat zijn ze enkele oude huizen aan ’t afbreken en daardoor zijn die beestjes misschien uit hun schuilplaats gekomen. (gevlogen dan)

 2. Waarschijnlijk zijn het op zich heel lieve en schadeloze beestjes, maar toch huiver ik bij het verhaal. 43!?

  En moest ik in ons huis tientallen vleermuizen ontdekken zou ik meer doen dan wat huiveren: gillend weglopen!

  Ook al zullen die arme beestjes wel meer schrik gehad hebben…

 3. Meenemen naar school (of naar om het even waar) mag NIET!
  Vleermuizen zijn beschermd, je mag ze niet vangen of vervoeren.

  Er wordt inderdaad veel onzin verteld over vleermuizen: dat ze in de haren vliegen is onzin. Dat ze dracula nadoen niet, maar dat doen enkel een paar soorten in Zuid Amerika. De onze eten insecten.
  Toch zou ik zelf zonder handschoenen geen vleermuizen aanraken, en al zeker niet meenemen naar een school. Dat ze dit aanmoedigen vanuit een asiel is onbegrijpelijk en onverantwoord: de groep staat er voor bekend dat ze de nodige nare ziekten kunnen overbrengen, door bijten (uit verdediging als je ze pakt. zelf vallen ze NOOIT aan), vocht (snot, urine) maar ook via uitwerpselen. Bij ons valt het nogal mee, al blijft hondsdolheid een (weliswaar zeer beperkt) risico. Maar in het buitenland: van schimmelinfecties tot dodelijke ziektes als hondsdolheid en Ebola achtige toestanden.
  Los daarvan: vleermuizen zijn op zich nuttige en ongevaarlijke dieren als je ze met rust laat. Ze leven in kolonies, die meestal tijdelijk op één plaats blijven.
  Had de mevrouw gewacht tot zonsondergang, dan waren alle vleermuizen vanzelf naar buiten gevlogen en met het raam te sluiten was het probleem opgelost: de vleermuizen kunnen ’s morgens niet meer binnen, vliegen dan naar een oude of een nieuwe locatie en gaan daar slapen.
  Veel mensen hebben een vleermuizenkolonie in hun rolluikbak of in hun spouwmuur zonder het te weten. Afgezien van het lawaai en de uitwerpselen merk je het immers maar moeilijk. Ze vreten wel een hoop muggen voor je op, de lieverds.

 4. 43 van die vliegende muizen! Niet te geloven! Ik ben niet bang van vleermuizen maar met 43 stuks in huis zou ik me niet goed gevoeld hebben!

 5. @ tamara
  ik denk wel dat de meeste mensen zo zouden reageren. (ik ook )

  @ Bart
  ze zullen ze wel niet aangeraakt hebben zonder handschoenen. En het waren hele kleintjes.
  Dat ze ’s avonds vanzelf zouden weggevlogen zijn dat is waar, maar je moet er maar aan denken.

  @ madameblogt
  het is ook een hele hoop hé!

 6. Ik sluit me, met handschoenen , helemaal aan bij Bart.
  Er zijn nog niet lang geleden een 4 tal mensen gestorven door contact met vleemuizen in één of ander tropsiceh grot.

 7. @zeezicht: een virus is zelfs nog kleiner dan een vleermuis, maar je kan er ook aan dood gaan.
  Een Dwergvleermuis (3cm groot, past in een luciferdoosje) is ongeveer onze kleinste vleermuis, maar bijt desgewenst vlot doorheen je huid. Die beesten hebben tanden om doorheen het chitinepantser van een insect te bijten: vlijmscherp.
  Ik ben geen bangerik, maar van een aantal dingen blijf ik af: dode beesten, vossendrollen en vleermuizen (en komkommer, maar dat heeft hier op zich niks mee te maken).

 8. enne (sorry ik ben een zaag) om dat ‘tropisch grot’ excuus even uit te klaren: enkele jaren werd een Brits natuurschilder gebeten door een Vleermuis. Het was 100 jaar geleden dat hondsdolheid vastgesteld was bij vleermuizen in Engeland. Maar de man had prijs: Hondsdolheid. Hij is kort daarna overleden. (Hondsdolheid is nagenoeg altijd dodelijk als je niet ingeënt bent). Dus ook onze inheemse vleermuizen zijn gevaarlijk als je ze manipuleert.

 9. Eentje per jaar kunnen we hier nog aan. De lege chocopot erover schuiven en terug buiten zetten. Of alle ramen openzetten en wachten tot ze op eigen wijze terug buiten geraken. Maar 43?
  De stront herken ik ook. Voor de gyproc tegen de zolder hing, vonden die beesten een leuk onderkomen tussen de pannen en het onderdak (nu misschien nog, maar blijven hun kakjes uit het zicht).

 10. @ micheleeuw
  buiten tot daartoe, ze zijn idd nuttig. 43 spinnen zou er ook over zijn…

  @ Leibele
  Ik vermoed dat ze niet aangebeld hebben.

  @ zapnimf
  Jij herkent de stront? Ik heb daar toch geen foto van? Aha, de beschrijving…

 11. Hier zie ik die beestjes enkel rondekes vliegen.
  Ik gaf al eens een dood beestje meer naar school. Dat zal zeker nooit meer gebeuren nu ik de uitleg van Bart las.

 12. Hier zitten we al aan 5 (grote, dikke) spinnen binnen en het is pas begin september ! Ik krijg telkens een mini-hartaanval wanneer ik 1 zie lopen. Geef me maar vleermuisjes. Mooie foto. Zo zien er lief uit, toch ?

 13. @ micheleeuw
  Ja lieve beestjes, zou jij die tandjes in je vingers laten happen? Ze zijn nuttig, spinnen ook.
  Dat ze nu naar binnen komen is toch een teken dat de herfst er aankomt.

 14. Ik ben onlangs naar Han-sur-Lesse geweest en in het Speleogame daar kan je je in 4D een vleermuis voelen, het lijkt maw alsof je er zelf één bent. De simulatie is zo goed en levensecht dat ik voor me uit getast heb om te voelen of die grot daar toch niet echt was :-). Heel interessante diertjes trouwens!

 15. @ chelone
  je stond effe onder ‘spam’ raar, maar ik heb je bevrijd.
  Bart kent er wel wat van hé?

  @ Elise
  Dat moet een raar gevoel geweest zijn, ik heb daar nog nooit van gehoord. Zo zie je maar dat je al bloggend steeds weer bijleert. 🙂

  @ Bart
  jouw link stond ook bij de spam.

 16. Enkele jaren terug heb ik hier in mijn pc-kamer (onder het dak) ook een vleermuis aangetroffen.
  Samen met mijn toen nog inwonende schoondochter hebben we het diertje in een schoendoos gemanoeuvreerd en weer buiten gezet!

 17. een paar jaar geleden werden we midden in de nacht wakker. Gefladder in de slaapkamer. We dachten aan één of andere mus die binnengesukkeld was. Tot dat we het licht aanstaken, en zagen dat een vleermuis ons gezelschap hield.
  Akelig. Dat was schrikken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s