Oerknalexperiment gestart.

De gevreesde apocalyps is nog uitgebleven; na meer dan tien jaar en 6 miljard euro is de grootste deeltjesversneller ter wereld in Genève aangezet.


Critici zijn bang dat bij de simulatie van de oerknal zwarte gaten ontstaan, die zouden leiden tot het einde van de wereld.

De CERN wordt met e-mails van verontruste en boze burgers overstelpt.

Vanochtend had de Large Hadron Collider eerst nog wat ‘kleine technische problemen’, maar nu draait de versneller op volle toeren.
Het Europees Centrum voor Nucleair Onderzoek (CERN) heeft tien jaar gebouwd aan de tunnel die bestaat uit door magneten gevormde ringen.

Met de LHC willen wetenschappers inzicht krijgen in het heelal een fractie na de oerknal, 14 miljard jaar geleden.
De onderzoekers schoten een straal protonen de 27 kilometer lange ronde buis in. Even later verscheen de straal op het computerscherm, een teken dat de versneller goed werkt. Ook is het de wetenschappers gelukt de protonen weer tot stilstand te brengen.

De versneller zal binnen enkele weken ook protonen, een van de bouwstenen van atomen, met de snelheid van het licht op elkaar laten botsen.

Daarbij komen allerlei elementen vrij die ook vrijkwamen toen het heelal ontstond, een nabootsing van de oerknal dus.

Wat echt staat te gebeuren is onzeker, het is de eerste keer dat op zo’n grote schaal de oerknal wordt nagemaakt.

Het lijkt wel of ze God aan ’t spelen zijn. Welk effect heeft dit experiment onder de grond?

Er zijn al zoveel aardbevingen en andere natuurrampen.

In het verleden zijn er dikwijls experimenten gebeurt waar veel mensen zo hun twijfels over hadden, maar dit spant volgens mij de kroon. Ik wil niet doemdenken, maar heb veel twijfels.

Je hoeft niet alles zomaar aan te nemen omdat het ten dienste staat van de wetenschap, zelf twijfelen ze ook aan de goede afloop…

Advertenties

20 reacties op ‘Oerknalexperiment gestart.

 1. Hoewel ik er weinig van begrijp, vind ik dit allemaal uitermate fascinerend. Net omdat ik het niet kan doorgronden denk ik.

  Er zijn andere dingen waar ik me zorgen over maak. Dit vind ik vooral knap.

 2. Ik vind het ook fascinerend. Mijn nieuwsgierigheid wint het van mijn terughoudendheid. Dankzij deze deeltjesversneller moeten ze het bestaan van het Higgs-Boson deeltje kunnen aantonen, een deeltje dat de basis vormt van één van hun belangrijke theorieën over waarom materie massa heeft. Als ze het niet kunnen bewijzen, bestaat het gewoonweg niet, en dan stuikt alles in elkaar. En ergens zou ik dat wel grappig vinden:-p.

  Anderzijds: “zonder ingenieurs draait de wereld niet meer” zei iemand ooit tegen mij, maar… het zijn wel diezelfde ingenieurs die gewoonlijk de vreselijkste rampen over ons halen :-S
  Ik hoop dat er niks ergs gebeurt…

 3. @ Nes
  Het klinkt akelig, maar soms is het maar een storm in een glas water.

  @ Aïda
  Ik ben het gaan opzoeken om zeker de juiste informatie weer te geven. Ik heb begrepen dat ze door dit experiment, als het slaagt, kunnen veronderstellen dat er nog andere ‘aardes’ zijn, waar leven mogelijk is.

  @ Dorien
  Toen de eerste IVF bekend gemaakt werd, ontstond er ook grote commotie; stel je voor ze konden een baby kweken in een bokaal… zo werd het toen omschreven.

  Idem met de eerste harttransplantatie…

  We wachten op de botsing, tegen het einde van het jaar zouden ze zo ver zijn.

 4. Hoe goed de mens ook z,n best doet om “het al” te begrijpen, te weten hoe “het al” in elkaar steekt en is ontstaan, ze zullen er nooit in slagen om er ook maar een sikkepit van te begrijpen. In dit opzicht is zo,n onderzoek zonde van de energie, tijd en vooral geld dat het kost. Maar onnoemelijk veel beter dan dat wetenschappers zich toeleggen om allerlei manieren te bedenken om betere WAPENS en ander vernietigingstuig te bedenken.

 5. Zonder wetenschappelijk onderzoek geloofden we nog dat de aarde plat was, gingen we nog dood aan TBC, was onze levensverwachting nog steeds 34 jaar,…
  Veel levensreddende ontdekkingen worden ‘toevallig’ gedaan als neveneffect van fundamenteel onderzoek zoals wat nu in Geneve gebeurt. Dus zonde van energie, tijd en geld is het zeker niet.
  Er is trouwens al veel ontdekt over ‘het al’ en hoe we geworden zijn wat we nu zijn. Maar nog heel veel mensen (steeds meer?) weigeren dat te aanvaarden. Denk maar aan de creationisten die de evolutietheorie weigeren te aanvaarden. In de grond blijft de mens een behoorlijk dom en bang dier, dat angst heeft om zijn veilig opgebouwd wereldbeeld in vraag te stellen. (ja hoor, ik ook!)

 6. @ Leibele
  Wetenschappers kan je toch niet stoppen, die blijven zoeken.
  Maar zijn het ook niet van die specialisten die betere (dodelijke) wapens ontwikkelen?

  @ Bart
  Je hebt volkomen gelijk, Bart. We staan huiverig tegenover dingen die we niet kennen.
  Ik sprak ooit met een Marokkaan, die hield vol dat de aarde plat is en de maan en de sterren aan een koord hangen.

  @ Margo
  We zullen het ook niet begrijpen, maar het interesseert mij gewoon om te weten wat er op de wereld gebeurt.

 7. Het zou nogal ironisch zijn dat we ontstaan zijn door een ‘big bang’ en zouden eindigen met een ‘kleine bang’. Ik duim dat ze er veel uit kunnen leren en dat ze geen nieuw wapen ontdekken.

 8. Zouden ze de bom geld die het kostte niet beter besteden aan het uitzoeken hoe ze humane problemen zoals ondervoeding en oorlog structureel kunnen oplossen. Verdomme.
  Een betere wereld begint bij jezelf, ja, maar toch verbetert er niets.

 9. @ georgina
  ik vrees dat wij hier weinig in de pap te brokken hebben.
  Enkel wij, arme luizen, moeten besparen. Terwijl er voor zulke projecten het geld door ramen en deuren wordt gegooid.

 10. @ zapnimf
  Als het zo verder gaat zal dat machien niet veel rampen veroorzaken, want ze zijn al verschillende keren in panne gevallen.
  Eens zal je toch moeten kuisen, maar dan heb je toch enkele keren uitgespaard…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s