Wilde vruchten bezitten wonderkrachten.

De klassieke haagplanten worden vaak vergeten, maar zitten vol met heilzame en helende eigenschappen. Brits onderzoek toont aan dat wilde vruchten en planten vol vitaminen en antioxidanten zitten. De onderzoekers hopen deze te gebruiken in een aantal geneesmiddelen onder andere tegen kanker en hoge bloeddruk.

1. Rozenbottels
De oranjerode bessen worden soms wel een centimeter lang. Ze zijn te plukken van augustus tot november. De vruchten zijn een bron van vitamine C, A, D, E, ijzer en calcium. Bovendien zitten ze vol antioxidanten en vetzuren. De siroop van rozenbottel werd tijdens de oorlogsjaren aan de kinderen gegeven voor hun vitamine C-gehalte. Een beker met 30 bessen bevat evenveel vitamine C als 40 sinaasappels.

In poedervorm kan het pijn verminderen van artrose. Rozenbottels kunnen worden gebruikt in thee, gelei en siroop.

2. Hazelnoten
Worden de laatste week van september geoogst. Ze zijn een goede bron van vezels, mangaan, kalium, koper, thiamine, B6 en E en antioxidanten. Ook bevatten ze het hoogste niveau aan enkelvoudig onverzadigde vetten.

Het oliezuur in de hazelnoot doet heel wat goed voor de slechte cholesterol. Noten verruimen ook de bloedvaten en verbeteren de bloedsomloop. Hazelnoten verlagen het risico op hart- en vaatziekten en helpen bij de bestrijding van kanker. Kan rauw gegeten worden, maar ook geroosterd, gebakken, gekookt of gedroogd.

3. Bramen
Hebben een hoog gehalte aan anti-oxidanten. Ook zijn ze rijk aan vitamine C, een half kopje levert levert 100 procent van de aanbevolen dagelijkse vitamine C voor een volwassene. De verbinding die bramen hun kleur geven, anthocyanen, is ook een krachtige anti-oxidant.

Verse bessen zijn de meest krachtige ziektebestrijders. De vruchtjes beschermen tegen longkanker bij vrouwen. De bessen zouden de oestrogeenactiviteit kunnen doen verminderen.

Bramen worden best rechtstreeks van de haag gegeten.
Bramensiroop is een geschikte pijnstiller voor een pijnlijke keel.

4. Bosbessen
Het kleine, donkerblauwe fruit is te vinden op struiken die uitgroeien tot ongeveer 18 centimeter op heide en veen. Ze kunnen rauw worden gegeten en bevatten hoge gehaltes aan vitamine C en antioxidanten. Uit een recente studie blijkt dat de sappen het geheugen bij oudere mensen kan stimuleren.

5. Brandnetels
Brandnetels zijn overal te vinden, maar tot september kan je de bladeren plukken. Mierezuur, een antibacterieel, is één van de belangrijkste ingrediënten die verantwoordelijk zijn voor het stekend gevoel op contact. Brandnetels zouden de pijn van artrose aan de knie verminderen. De aanwezige stoffen, serotine en histamine, zouden deze pijnsignalen blokkeren.

Brandnetelthee is makkelijk zelf te maken. Giet kokend water over een handvol verse bladeren in een warme theepot. Laat vijf minuten trekken en drink op. Een takje van brandnetels is ook een goede manier om vliegen weg te houden.

6. Vlierbessen
Vlierbessen hangen overvloedig in de late zomer en vroege herfst. Ze zijn rijk aan anti-oxiderende stoffen. De anthocyanen hebben een antivirale en antibacteriële werking. De besjes stimuleren het immuunsysteem en helpen bij het voorkomen van zwaarlijvigheid en diabetes. Ook is gebleken dat een aftrekstel van de vlier het niveau van slechte cholesterol verlaagt.

7. Hop
Hop bevat heel wat bittere stoffen, die de eetlust zouden stimuleren. Het kruid heeft ook een antivirale werking en doet dieper slapen. Hop werkt ontspannend. Wie niet kan slapen, strooit wat hop in een kussen voor een goede nachtrust.

Advertenties

8 reacties op ‘Wilde vruchten bezitten wonderkrachten.

 1. Vorig jaar was er op Canvas een serie waarbij allerlei soorten eten en hun effect onderzocht werd. Een groep bejaarden kreeg iedere dag een potteke bessen voor zes maanden lang en ondertussen werd de progressie in hun geheugencapaciteit gemeten. Dit gebeurde met oefeningen op de computer. De helft ging daadwerkelijk vooruit, maar ik vroeg me toen toch ook wel af of dat niet te wijten was aan het feit dat die oudjes gaandeweg beter met die pc weg konden. Niettemin, ik ben groot voorstander van bessen en consoorten (behalve de hop, niks mis met mijn eetlust en slaappatroon).

 2. @ zapnimf
  Je bent wat je eet, wordt er gezegd. Ik geloof daar wel in.
  Heb vandaag brandnetelthee gekocht. Om met groene planten te beginnen zie ik niet echt zitten.
  Van hop zou je ook beter slapen, dat is toch de plant waar ze bier van maken? Misschien dat je met een paar pinten hetzelfde effect krijgt. 😉

 3. Zoon : zijn dat rode bessen ?
  Vader : neen, het zijn blauwe.
  Zoon : waarom zijn de dan geel ?
  Vader : omdat ze nog groen zijn.
  😆
  Allemaal heel leerrijk. Wij eten elke dag een portie frambozen van onze struiken en ik eet elke dag okkernoten. Zullen we nu gezond worden/blijven ?

 4. @ micheleeuw
  Lollig clicheetje!

  Ik geloof wel in de kracht van natuurproducten. Frambozen eten alleen zal niet voldoende zijn, maar alle beetjes helpen.
  Het kan niet anders dan gezond zijn.

 5. Wij telen hazelnoten maar ik neem wel cholesterolverlagers. Onze eekhoorns daarentegen zien er ongelooflijk gezond uit. Zij werken thuis en ik op verplaatsing: altijd te laat dus.
  Heb je daar een oplossing voor ?

 6. @ Meneer
  Ja meneer, dat is een moeilijke. Misschien vroeger opstaan dan de eekhoorns en de noten voor hun neus weghalen?
  Of schaf een stappenteller aan, het zou aanzetten tot meer bewegen… 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s