Dikke mannen in rokjes.

images3De titel van het toneelstuk, was  wel wat misleidend. Gewoon omdat het er niets mee te maken had.

Heel ongewoon stuk, nooit eerder gezien.

Een komedie van Nicky Silver, staat er op het programmaboekje.

Maar het woord ‘komedie’ is hier eigenlijk een beetje misplaatst. Soms worden de meest choquerende teksten op een zo luchtig mogelijke toon gebracht. Het schiet zijn doel  voorbij, vind ik.

Verboden onder zestien jaar, oké.

Maar je moet al een echte toneelliefhebber en kenner zijn om dit te smaken.

Ik zag veel, vooral oudere mensen, onthutst kijken.

Zowat alles kwam aan bod. Een vliegtuig crasht op een verlaten eiland en de twee enige overlevenden zijn een moeder en haar zoon van elf jaar.

En dan begint het: kannibalisme, incest, de zoon wordt een psychopaat, grof en gemeen.

Ondertussen is het af en toe switchen naar het verleden of naar de vader met zijn minnares, wat het alleen maar ingewikkeld maakt.

Na zes jaar worden ze gevonden. Maar beiden zijn ondertussen zwaar psychisch gestoord. De zoon ontwikkelt zich tot een seriemoordenaar, waaronder ook zijn ouders. Zijn waanbeelden zijn ook zichtbaar voor het publiek.

Ik begrijp dat een toneelgezelschap eens wat anders wilt spelen, want de keuze uit de beschikbare stukken is zich aan ’t beperken.

Maar dit is serieus een zwaar spel, wat veel mensen misschien een beetje op de maag zal liggen. Het is in elk geval vernieuwend en werd goed gespeeld.

Vooral de rol van de zoon mag zeker vernoemd worden.

Binnenkort doen ze een matinee voor de senioren. Of hun stukje taart zal smaken?…

Advertenties

15 reacties op ‘Dikke mannen in rokjes.

 1. @ vandepotgerukte
  Er gebeurde genoeg, je moest er wel met je aandacht bijblijven, om te kunnen volgen.

  @ micheleeuw
  Dat ik het leuk vond zou ik niet zeggen, daar was het veel te dramatisch voor. Maar omdat ik zelf ook toneel speel, bekijk ik het op een andere manier. Het stuk was goed gebracht.

  @ zapnimf
  Ik denk dat veel mensen niet goed begrepen dat het nogal grof ging zijn, alhoewel het toch aangekondigd was.
  Volgens mij is het fout om zoiets ‘komedie’ te noemen.

 2. @ Madame
  Misschien hebben ze aan ‘zwarte humor’ gedacht… maar die bedoeling is de mist ingegaan, mij hebben ze niet kunnen overtuigen.
  Het blijft wel interessant om eens een andere stijl te zien.

 3. nee dat soort theater mag aan mij voorbij gaan, ik zie graag een musical dan wel, maar dit soort stukken mogen worden doorgeschoven worden naar anderen, maar ja je hebt wel weer iets unieks gezien, of je het waardeert of niet … ik kom niet zoveel in het theater, ik zie liever een film in de bios dan of een concert in e.o.a. zaal 🙂 beetje een bizarre vorm van komedie lijkt mij dit … maar ja de ene humorist is de andere niet 😉

  {-♥-}

 4. Als er voor een toneelstuk vermeld wordt ‘niet geschikt onder de 16 jaar’ dan wil dat waarschijnlijk al iets zeggen. Hoewel de titel mij wel op een verkeerd spoor bracht.

 5. @ lia
  Ik hou ook van musicals, maar als je zelf toneel speelt wil je zo’n experiment wel eens zien. De meeste groepen spelen komedies of kluchten.

  @ clara
  Natuurlijk wil dat iets zeggen. En de titel, ja die had er helemaal niets mee te maken. Het was een zin die er een keer in voorkwam en ging over een droom. Maar het kind moet een naam hebben hé?

  @ breeg
  ik ook! de meesten gaan naar de matinee omdat ze dan eens weg zijn en ze krijgen koffie en taart…

 6. Zo’n opvoering lijkt me alles behalve ontspannend. Je moet er begot bij nadenken en gefocust blijven om de draad niet kwijt te raken. Het doet me spontaan een beetje denken aan de serie “Lost”…dat kan ik ook niet volgen met al die flashbacks(toch niet als er een week tussenzit)Lost kon ik op den duur ook nog moeilijk volgen dus dat toneelstuk zou ook niks voor mij zijn. Maar ’t is zoals je zegt; ’t is nekeer iet anders.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.