Huisdokters.

imagesWanneer je bij je huisdokter buiten komt met een ontevreden gevoel, dan zit er toch iets fout, denk ik.

Hij heeft zijn systeem veranderd, enkel visites op afspraak. Het is gemakkelijk dat je niet meer zo lang moet wachten. Op zijn website klik je een vakje aan, van  dag en uur die je zelf verkiest en krijgt een bevestigende e-mail.

Dat is het probleem niet. Wat nu tegenvalt is dat hij amper tien minuten per patiënt besteedt.

Ik heb een hoop voorschriften nodig en hij begint onmiddellijk te schrijven. Ik vraag van een medicament de grotere verpakking omdat die anders eerder op zijn. (op aanraden van de apotheker). Het scheelt ook een stuk in de prijs!

Hij doet wat ik vraag, zonder te luisteren naar mijn uitleg. Snel mijn bloeddruk gemeten. Hij vraagt voor de -tigste keer waar ik nu woon en of ik daar tevreden ben.

Mijn rechteroor doet pijn als ik slik. Vroeger werd dat uitgespoten, nu niet meer. Ik kan hem nog net weerhouden om nog een voorschrift te maken, want ik heb die dingen nog staan.

Er waren nog enkele dingen die ik wilde vertellen, maar hij heeft de klink van de deur al vast om mij naar buiten te laten.

Vroeger werkte het voor mij een beetje therapeutisch, het praatje tussendoor. Na welgeteld acht minuten sta ik weer buiten.

Ofwel ga ik een andere dokter nemen of misschien moest ik toch maar naar een therapeut gaan. Maar het duurt zo lang eer je een beetje een vertrouwensrelatie krijgt.

Wanneer ik in zijn web-afspraken kijk, zie ik dat de agenda minder gevuld is dan vroeger. Volgens mij is hij niet goed bezig…

Advertenties

27 reacties op ‘Huisdokters.

 1. Niet aarzelen. Als je bij een dokter geen goed gevoel hebt, meteen een andere dokter zoeken. Zo nodig blijven zoeken, tot die ‘klik’ er weer is.

 2. @ zapnimf
  Het is niet de eerste keer. Sinds hij begonnen is met die website, heeft hij nog meer stress. Blijkbaar is time money?

  @ fotomart
  hij was het beu dat zijn wachtzaal overvol zat, maar vermits de mensen terug kwamen, bleken ze toch tevreden te zijn. (ondanks het lange wachten)

  @ madameblogt
  Die klik was er vroeger. Maar het is zo moeilijk om bij een andere dokter opnieuw te beginnen, wegens dossiers enzo. En hoe weet je welke…

 3. Een tijdje geleden maakte ik iets gelijkijkaardig mee. Maar tijdens een consultatie had ik daarover een goed gesprek met de huisdokter. Hij was blij dat hij op deze manier feedback krijgt van zijn patiënten, vertelde hij. Zo zie je maar…

 4. Zo lang de huisarts goede diagnoses stelt en zorgt dat hij mij weer geneest of gewoon doorstuurt naar een specialist ben ik tevreden. Een arts die heel prettiog is in de omgang maar slecht in z,n kennis geeft uiteindelijk veel meer problemen.

 5. Als ik jou was zou ik naar een andere huisdokter gaan. Het is waar dat huisartsen erg veel stress, overwerk en tijdsgebrek hebben en dat al die verhalen toch “ergens” blijven hangen bij hen, maar een goede huisarts moet de tijd nemen om met de patient al zijn kwalen te bespreken. Huisartsgeneeskunde mag géén bandwerk worden. Huisartsen zijn niet echt specialisten (zoals bv hartchirurgen ofzo) en moeten vanalles wat kunnen…Ook psychologie.
  En als ze de tijd niet nemen om naar je te luisteren, kunnen ze je ook niet adequaat doorverwijzen, wat ook een van hun kerntaken is.

  In Nederland hebben ze een goede oplossing voor de veeleisendheid van dit mooie maar zware beroep: groepspraktijken (zodat netjes vastgelegd wordt wie van wanneer tot wanneer spreekuur heeft, wat toch weer scheelt in de werkdruk).

  En ja, ik heb nog op de faculteit Geneeskunde gewerkt 😉

 6. Voor heel wat kwalen en kwaaltjes geldt dat je de achtergrond moet kennen om ze te kunnen genezen. Op deze manier kan dat niet, kan je enkel mits een paar voorschriften de symptomen verdoezelen. Nie goe bezig, meneer doktoor!

 7. @ tijdtussendoor
  Als het nog gebeurt ben ik ook van plan om het duidelijk te zeggen, dat het zo niet kan.

  @ Leibele
  het gaat niet enkel om prettig in de omgang zijn. Wat voor onderzoek kan hij doen in acht minuten?

  @ Dorien
  Vroeger was hij wel zo. Hij weet eigenlijk heel veel van mij en daarom kon ik ook veel kwijt bij hem. Maar als het duidelijk is dat hij niet eens luistert naar wat je zegt, dan voelt dat als een leegte aan.
  Ik wil het nog een kans geven, want ik vind het moeilijk om van arts te veranderen.

  @ affodil
  oh, hij is wel op de hoogte van mijn kwalen, ik krijg de juiste medicatie. De voorschriften zijn steeds dezelfde, maar hij zal nooit eens vragen hoe het gaat. Misschien verwacht ik teveel, maar ik heb altijd een goede band gehad met mijn huisdokter.

  @ Beo
  Ja dat zal wel, maar er zijn dingen die je aan een kennis niet kunt vertellen of vragen.

 8. Ik zou er met hem over praten, boek desnoods 2 of 3 afspreken na elkaar. Wil hij niet veranderen, dan maar een andere dokter. Hoe je die vind ? Luister naar mensen die wel tevreden zijn van hun huisarts.

 9. Het is vooral door zijn te extreme tijdsdruk dat hij gesprek onmogelijk maakt?
  Of is hij wat uitgeblust in zijn beroep, dit is zeer wel mogelijk!
  En dan gaat de communicatie tussen jullie niet verbeteren…

  Ikzelf heb zeer goede ervaringen door twee jaar geleden dan toch te veranderen van huisarts. En zoals hierboven geschreven, eerst rondgevraagd wie ze een goede huisarts vonden en waarom. Je kan vragen om het medisch dossier door te sturen.

 10. @ micheleeuw
  enkele afspraken ineens? Mmm, hij zou ze mij waarschijnlijk nog aanrekenen ook.

  @ Adelheid
  ik besef ook dat ik er iets aan moet veranderen.
  Hoe kan hij in tien minuten iemand onderzoeken, wanneer het over andere dingen gaat dan alleen maar voorschriften.

 11. Mijn ervaring is dat weinig huisdokters nog echt geïnteresseerd zijn in de mens en zijn kwalen. Het gaat hen vooral om geld verdienen, zo ervaar ik het. Rap binnen en buiten, voorschriftje schrijven, doorverwijsbriefje maken, 21 euro aanrekenen en NEXT! Er zijn er nog wel die echt luisteren naar wat de patiënt te vertellen heeft, maar ze zijn zeldzaam, helaas. Het is niet meer zoals vroeger, toen de dokter een icoon was in ’t dorp. Vroeger was de dokter een deel van de familie, hij kende iedereen bij naam en toenaam en maakte graag tijd vrij voor een goed gesprek met de mensen. Nu gaat het niet meer om de mens maar om een patiënt. De zoveelste. Werkdruk, stress, tijdsgebrek, te veel patienten, te dit of te dat, eender wat de oorzaak is, ze willen tegenwoordig vooral veel geld verdienen, zo lijkt het. Daar zal je je bij moeten neerleggen, vrees ik.

  Een psycholoog is een goed alternatief als je echt wil praten over hoe je je voelt. Het is wel een pak duurder dan de gewone huisdokter (wordt niet terugbetaald) maar de sessies duren langer en alle aandacht is 100% op jou gericht. Dat levert je een veel beter gevoel op omdat er echt naar jou wordt geluisterd. Het kan geen kwaad om het eens te proberen, en als je je niet goed voelt bij de ene dan maak je een afspraak bij een andere. Het kan een beetje een zoektocht zijn maar als het echt belangrijk voor je is, dan zou dat je niet mogen tegenhouden.

 12. @ Margo
  Misschien moest ik het toch maar proberen. Maar dat zal ook niet gemakkelijk zijn omdat ik ondertussen al veel geleerd heb over psychologie. Het zou echt iemand moeten zijn waar ik tegenop kan kijken.
  Als ik mij even sterk voel en ongeveer kan inschatten waarom ze een bepaalde vraag stellen, heb ik het gevoel dat ik het gesprek kan manipuleren.
  daar zou ik niets mee opschieten vrees ik…

 13. zeker niet goed bezig zo … bij ons wordt geadviseerd om een dubbele afspraak te plannen dan heb je 20 minuten, maar onze huisdokter kijkt het niet op een paar minuten gelukkig, daarom vind ik eht ook niet erg als afspraken voor mij uitlopen dan weet je iig dat het allemaal menselijk verloopt, en relaxed verloopt!

  {-♥-}

 14. Neen, die is niet goed bezig …. spijtig, want het opbouwen van een vertrouwensband is idd een werk van lange adem. Ik wens het je toe dat het opgelost geraakt.

 15. Triest is het. Op dat vlak hebben wij het getroffen: ze neemt ruim de tijd. Het lijkt wel alsof je haar enige patiënt bent. Maar, ik heb wel een tijdje moeten zoeken vooraleer ik zo iemand gevonden heb. Daarvoor had ik er al een paar versleten waarbij de eurotekens in hun ogen schitterden of waarbij je je afvroeg hoe ze ooit aan hun diploma geraakt waren.

 16. Wat ben ik blij dat mama dokter is :). Zowat de enige dokter die altijd tijd zal maken voor een praatje. Hoewel mama’s zeggen ook zo vaak ‘Kom nog eens terug wanneer het over drie dagen nog pijn doet’. Snel voorschriften uitschrijven ligt niet zo in haar aard.

 17. veel verdienen ze naar het schijnt niet, die dokters, maar ze moeten inderdaad wel ‘klantvriendelijk’ blijven want ik denk niet dat hij er zo meer mee zal gaan verdienen…

  Ik heb ook een nieuwe dokter, maar ik weet niet of ik ‘m ga houden. Hij lijkt wel op speed te zitten. Die man blijft maar babbelen en op ieder klein vraagje krijg je zijn hele mening, zijn kennis en zijn aandacht. Je zit er minstens een half uur binnen. Maar hij praat zo snel en luistert ook niet. Hij zit veel te vol van zichzelf en zijn kennis en zijn statistiekjes en zijn blablabla… Ik heb het sowieso al niet voor de klassieke geneeskunde. Al die medicatie, dat trekt toch op niks…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.