Oh, wat zijn ze mooi!

HPIM1670_466x350HPIM0932_466x350Dit plantje heb ik al enkele jaren in mijn bezit. Eerst heeft het lang geduurd eer het ook maar een beetje groeide.

En zeker twee jaar of meer voor er  wat bloempjes tevoorschijn kwamen.

Vorig jaar, mooie bloemen, vrij groot, maar geen vruchtje te bespeuren.

En nu… heel veel kleine bloempjes en meerdere echte appelsientjes of het kunnen evengoed mandarijntjes zijn. Eigenlijk maakt het niet uit welk van de twee het is.

Ik vind ze zo schattig, en zeg elke morgen hoe mooi ze zijn en dat ze maar goed moeten groeien.

Ik ben hevig benieuwd of ze gaan blijven hangen en volwassen worden met echte appelsienenkleur.

Voor alle zekerheid heb ik maar al enkele foto’s genomen. Moest het echt superheet worden, dan is het misschien te warm aan het venster. Zouden ze dat overleven?

Ze van plaats veranderen loopt soms verkeerd af.

Ik wacht…

Advertenties

17 reacties op ‘Oh, wat zijn ze mooi!

 1. Wat mooi. Drie jaar geleden stak ik (voor de lol) mandarijnenpitjes in een potje en nu heb ik 4 kleine plantjes. Het duurt ontzettend lang eer ze groeien en vruchten zitten er nog lang niet aan. Hoe lang deed je over deze?

 2. @ aquarius
  Ik ben zelf heel ongeduldig.

  @ Liesbeth
  Je kan ze bij de bloemist kopen in groot formaat, maar dan zijn ze wel peperduur.

  @ Bloem
  Minstens zes jaar of meer. Vroeger zaten er kleine onzichtbare beestjes op de topjes. Toen heb ik stickers op het raam geplakt tegen de vliegen en vielen er zo’n soort fruitvliegjes uit. En dan begon de groei pas.

  @ madameblogt
  Ja madame, daar heeft ooit zo’n kaartje ingestoken, met de Latijnse naam, maar geen idee waar dat gebleven is. Maar het is toch duidelijk een citrusvrucht hé? Op de foto staan ze wel wat groter dan in ’t echt. 😉

  @ fotomart
  Eerlijk gezegd, ik verwachtte het al niet meer.

 3. Dit is een ideale vraag voor Menck, als er ene weet hoe het plantje noemt en hoe je het het best kan verzorgen, dan is hij het wel.

  Toch waag ik (dank u google) zelf ook een gokje: Poncirus Trifoliata
  “Poncirus trifoliata is een volkomen winterharde struik tot kleine boom met op kleine sinaasappels of citroenen lijkende vruchten.
  Poncirus trifoliata bloeit in april – mei met grote, witte bloemen. De bloemen zijn alleenstaand en staan verspreid over de struik. De knop is bolrond van vorm. Na de bloei vormen zich kleine vruchten, eerst groen en later geel. De vruchten zijn echter niet eetbaar. Poncirus is nauw verwant aan Citrus. De struik behoort tot de familie van de ruitachtigen (Rutaceae)”.

  ’t Lijkt er toch op.

 4. Vraag me honderduit over vaste planten, waterplanten en heesters, maar niets over exoten. Ik ken er omzeggens geen enkele van, temeer omdat ik beroeps- noch hobbymatig met dergelijke flora te maken krijg.
  Margo zou het anders best wel eens bij het rechte eind kunnen hebben. Googlen – of heden ook ‘Bingen’ – op het specimen dat zij aangeeft, levert dezelfde bloemen en vruchten op als de plant op jouw foto’s.

 5. Ik heb jaaaren geleden ook een pitten (afkomstig uit Australië) in de grond gestoken, er kwamen plantjes uit en groeiden uit tot echte wilde boompjes met stekels. Mijn vader had er destijds enten opgezet en zo komen er sindsdien echte lekkere appelsienen aan. Mijn ouders hadden ze in de veranda staan achter het glas, lekker warm dus.
  Nu ben ik er in geen tijden nog geweest maar ik vermoed dat ze het nog goed doen.

 6. @ Allemaal
  Ik ga er zeker niet van eten, het zou trouwens zonde zijn. Het is een sierplant en het mooie ga ik er niet vanaf eten.
  Het was trouwens madameblogt die naar de naam vroeg.
  Voor mij maakt het niets uit hoe ze heten ik geniet van dat kleine plantje dat zulke mooie vruchtjes gefabriceerd heeft.
  btw. de foto met de bloempjes is van vorig jaar, toen waren ze groter maar hebben niets voortgebracht.
  Dit jaar zijn de bloempjes piepklein, maar je ziet wel resultaat.
  Er zullen waarschijnlijk ook enkele bolletjes afvallen, want anders zou het gewicht te zwaar worden.
  Maar enkelen zullen wel blijven. Heerlijk…

 7. Wij hebben zo een appelsienboom sinds een jaar of tien. In de zomer staat hij op het terras, in de winter binnen. We geven hem voedsel voor citrusbomen en hij draagt wel 100 appelsientjes. Het leuke is dat hij tegelijk bloemen, groene en oranje rijpe vruchten draagt en dat die bloemen zo heerlijk geuren. Inmiddels is hij een flink uit de kluiten gewassen exemplaar van ongeveer 1m50 hoog.
  Geduld en zorg dus zeezicht en je wordt beloond.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.