De nieuwe mini-ijstijd start nu!

klimaatverandering?

klimaatopwarming integendeel de nieuwe mini ijstijd start nu

Sommige wetenschappers verkondigen het al enkele jaren, maar pas nu met deze relatief strenge winter wint de theorie dat we voor een kleine ijstijd staan in sneltempo aanhangers. Enkele belangrijke experts zeggen dat we begonnen zijn aan een periode van wereldwijde afkoeling.

De opwarming van het klimaat – door het gestegen CO2-gehalte in de atmosfeer – blijft doorgaan, maar de eerstkomende decennia zal een veranderend patroon in de oceaanstromingen zorgen voor afkoeling. Ondermeer professor Mojib Latif, een belangrijk lid van het Intergovernmental Panel on Climate Change van de VN, is deze mening toegedaan.

Latif, verbonden aan het Leibniz-Institut van de universiteit van Kiel (Duitsland), zegt dat de wereld nu aan een koude periode begonnen is, met koudere winters en minder warme zomers. Samen met enkele collega’s kondigde hij de afkoeling in 2008 al aan in een paper. Ondermeer de Daily Mail brengt de theorie van deze klimaat-dissidenten weer onder de aandacht.

Latif ontwikkelde aan de universiteit van Kiel een methode om de temperatuur op een diepte van ongeveer duizend meter onder de zeespiegel te meten. Daar beginnen trends die leiden tot een warmere of koudere cyclus.

Deze oceaaninvloed kan de opwarming van de voorbije jaren volgens deze wetenschappers zeker voor de helft verklaren. “De cyclus is nu aan de omgekeerde beweging begonnen. Een winter zoals de huidige zal dus steeds vaker voorkomen. En die periode kan nog zeker twintig jaar duren.”

Het smelten van gletsjers en ijs zou volgens deze inzichten even stoppen. De klimaatopwarming pauzeert een aantal jaren en er zou zelfs afkoeling komen.

Ook andere waarnemingen wijzen in deze richting. Zo heeft het Amerikaanse centrum voor sneeuw- en ijsonderzoek (National Snow and Ice Data Centre) vastgesteld dat de massa Noordpoolijs sinds 2007 is gestegen met 409.000 vierkante mijlen. Volgens dit instituut uit Colorado gebeurt de opwarming van de Aarde sinds 1900 door een natuurlijke cyclus in de oceaan, en niet enkel door broeikasgassen.

(bron: het belang van Limburg)

In de jaren tachtig hebben we ook enkele serieuze winters na elkaar gehad. Toen was er ook al sprake van een nieuwe ijstijd.

Natuurlijk gaat het momenteel mis met de aarde, maar soms lossen de dingen zich na verloop van tijd zelf op.

Advertenties

17 reacties op ‘De nieuwe mini-ijstijd start nu!

 1. Gisteren las ik er ook over. Op die bewuste site spraken ‘de wetenschappers’ van maximaal dertig jaar.
  Als winters zich als winters gedragen, en zomers als zomers, heb ik daar hoegenaamd niks op tegen. “Vroeger schaatsten ze in de straten, jongen,” verkondigde mijn grootmoeder. Jammer dat het menske thans niet meer naar buiten kan kijken.

 2. Er is geen levend mens die weet wat de natuur zal doen (en geen dood mens ook, trouwens). Mother Nature gaat gewoon haar gang zoals ze al eeuwen doet, zij laat zich niet voorspellen en al zeker niet manipuleren. De evolutie gaat door, die stopt niet, da’s gewoon zo en zal altijd zo blijven. Maar ach, den mensch wil daar zonodig allerlei theorieën rond verzinnen en analyses maken. Al die wetenschappers (zewetennietschappers) willen o zo graag de evenaar door hun gat laten lopen. Al die dwazen kosten ons miljarden euro’s, da’s het enige waar we het allemaal over eens zijn.
  Dikke blablabla is dat allemaal, zeg dat ik het gezegd heb.

  1. @ Margo
   Die mannen moeten bezigblijven, ze moeten toch iets doen om dat geld op te maken hé?
   Ze beginnen te ‘wetenschapperen’ en bedenken dwaze dingen zoals de ‘milleniumbug’. De hele wereld in paniek!

 3. Met al die verschillende opinies van wetenschappers zien we het bos tussen de bomen niet meer. Maar inderdaad, vroeger waren er strenge winters en warme zomers.

 4. IJstijd? Opwarming? Ach, als ik oudere mensen hoor vertellen over de winters en zomers van pakweg 50, 60, 70 jaar geleden…
  Koude winters met een goeie portie sneeuw en schaatsen op de kanalen, hele warme zomers zodat er overdag niet op het veld kon gewerkt worden en de mensen tot ’s avonds laat buiten leefden. Zó streng zijn onze winters nog zelden en de warme zomers van de laatste 10 jaar kan ik op één hand tellen.

 5. Die afkoeling loopt mooi gelijk met de planeet Pluto die +/- zo’n 20 jaar in hetzelfde teken staat. Toen er sprake was van opwarming stond Pluto in Boogschutter, een vuurteken, en het kon niet op. Sinds ongeveer een goed jaar staat Pluto in Steenbok wat op verkoeling en strengheid wijst en wat zo blijft tot in 2025 als Pluto in Waterman komt.
  Op deze site kun je astrologische weersvoorspellingen lezen, ze kloppen redelijk goed.
  zie http://www.astrologie.ws/2010weer.htm

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.