Wist je dit al?

Heel wat dieren paren tijdens de lente, maar soms kan het er heftig aan toe gaan. Een overzichtje van de tien meest bizarre seksrituelen in de dierenwereld.

//

De bonobo is  heel actief op seksueel vlak.
De bonobo is heel actief op seksueel vlak.
Platwormen vechten er om!
Platwormen vechten er om!
Bijen hebben een zwaar  (seks)leven.
Bijen hebben een zwaar (seks)leven.
Gelukkig is het seksleven van een  stekelvarken minder pijnlijk dan we zouden vermoeden.
Gelukkig is het seksleven van een stekelvarken minder pijnlijk dan we zouden vermoeden.
Nijlpaarden hebben een bizar verleidingsritueel.
Nijlpaarden hebben een bizar verleidingsritueel.


1. Onthoofding bij bidsprinkhaan
Mannelijke bidsprinkhanen komen best niet te snel klaar tijdens het paren met een vrouwtje. Zo durft het vrouwtje wel eens het hoofd van haar partner afbijten alsof hij haar prooi is. Uit studies blijkt dat mannetjes heel voorzichtig zijn als ze hongerige vrouwtjes benaderen. Tijdens het paren mogen ze niet te snel loslaten, want op het hoogtepunt van de actie is de kans het grootst dat een ontevreden vrouwtje haar partner onthoofdt.

2. Kousebandslang op dieet voor seks
De roodzijdige kousebandslang wil er op haar best uitzien voor haar partner. Daarom gaat de slang twee weken voor het paren op dieet. Met een lege maag kan de slang immers meer sperma opnemen. Dat sperma kan het dier jarenlang opslaan voor de bevruchting plaats vindt.

De slangen houden ook van groepseks. Soms proberen honderden mannetjes met hetzelfde vrouwtje te paren. Door al die aandacht komen vrouwtjes wel eens om het leven. Maar zelfs dat houdt de mannelijke slangen niet tegen.

3. Altijd en overal seks voor bonobo
De bonobo is geobsedeerd door seks. De apen gebruiken het voor alles: om elkaar te groeten, om ruzies op te lossen, om te vieren, enz. Ze doen het zelfs met leden van de eigen familie. Het zou het enige niet-menselijke dier zijn waarvan ooit gezien werd dat het ook aan tongkussen en orale seks doet.

4. Platwormen vechten met penis
Ook bij de platwormen gaat het er gewelddadig aan toe. De dieren zijn hermafrodieten en hebben dus zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen. Ze gebruiken hun penis als een degen om elkaar te steken. De verliezer moet het sperma van de andere absorberen.

5. Genitaliën van honingbij exploderen
De kilometers die honingbijen afleggen om honing te maken zijn nauwelijks te tellen. Alsof dat nog niet genoeg is moeten de ‘gelukkigen’ met de koningin paren. Daarbij verliezen ze hun genitaliën, aangezien deze exploderen en in het lichaam van de koningin blijven. De arme bijen sterven dan ook na het paren.

6. Zweepstaarthagedis kloont
Mannetjes zijn niet nodig voor zweepstaarthagedissen om zwanger te raken. Vrouwtjes slagen er zelf in om een embryo te ontwikkelen. De jongen van de hagedissen lijken wel kloons, de exacte replica van hun moeder.

7. De ontkoppelbare penis van argonauta
Bij de argonauta, een inktvissengeslacht, worden de vrouwtjes tot vijf keer groter dan de mannetjes. Dat is echter geen probleem tijdens de paring aangezien de inktvissen geen contact met elkaar moeten maken. De mannetjes produceren sperma in een soort tentakel die ze kunnen loskoppelen. Deze ontkoppelbare penis zwemt zo in het lichaam van het vrouwtje.

8. Stekelvarkens en ‘plasseks’
Niet de stekels maken seks een vreemde onderneming bij stekelvarkens. Mannelijke stekelvarkens hebben wel de bizarre gewoonte om voor het paren over hun partner te urineren. En voor wie denkt dat de hel voor vrouwtjes pas begint als ze bevallen: de stekels van een jong stekelvarken worden pas een uur na de geboorte stevig.

9. Vinarmigen kiezen partner voor het leven
De voortplanting bij vinarmige vissen is heel vreemd. Mannetjes hebben geen apart spijsverteringsstelsel en kunnen zich niet onafhankelijk voeden. Daarom moeten ze na de geboorte een vrouwtje zoeken. Ze bijten zich als het ware vast, waardoor een enzym vrijkomt dat de huid van zijn bek en haar huid verteert. Zo kan het mannetje zich via het vrouwtje voeden.

Nadien is het mannetje eigenlijk niet meer dan een geslachtsklier die reageert wanneer het vrouwtje een ei produceert.

10. Nijlpaarden zijn echte verleiders
Niets houdt een mannelijk nijlpaard tegen om het hart van een vrouwtje te veroveren. Ze markeren hun territorium met hun uitwerpselen en proberen zo de aandacht van een vrouwtje te trekken.

(HLN)

Advertenties

12 reacties op ‘Wist je dit al?

  1. Hihi, ik wist er maar een paar en heb dus met stijgende verbazing deze 10 weetjes gelezen….

    Dat was een heel bechaafd logje over sex, chapeau!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.