Komt de censuur terug?

boratHet NGT, brengt binnenkort een stuk dat verboden is onder de zestien jaar…

Omdat er gewelddadige scènes in voorkomen.

Nooit eerder meegemaakt bij een toneelstuk. Niet dat ik ertegen ben, helemaal niet, want misschien is het een heel goed idee met al het geweld dat er tegenwoordig gebeurt.

Maar wat ik dan niet snap is het volgende: vorige zaterdag naar de film ‘Borat’ gekeken. Tot mijn grote verbazing ook daar censuur. Alle edele delen, naja… edel,  die in beeld kwamen, dus alles wat swaffelde,  was  bedekt met een zwart vierkantje. Heel raar om te zien op tv.

Maar… de tekst was bij momenten heel vulgair. Veel mensen snappen ook niet dat het eigenlijk een parodie is.

De ogen werden beschermd tegen bloot, maar de ondertitels bleven gewoon de vertaling geven.

Het wordt tijd dat er iets gebeurt aan het geweld in films, in spelletjes… Maar is deze manier niet een beetje hypocriet?

Advertenties

13 reacties op ‘Komt de censuur terug?

 1. Ik heb niks tegen censuur voor minderjarigen. Dat was vroeger ook en ik heb daar nooit last van ondervonden. Maar wat ze met die Borat-film aangevangen hebben, gaat mijn petje te boven. Wie die film gaat zien (en mag zien) heeft toch betaald voor de integrale film?

 2. @ Nagolore
  Nee, je hebt niets gemist. Maar omdat er zoveel ophef over gemaakt werd, wilde ik hem zien.
  Ik had ook bezoek en we hebben zitten lachen… vooral met die zwarte vierkantjes, die moeite hadden om het beeld te volgen. 😉

 3. ‘k ben Borat gezien in de cinema, toen die net uit was. ‘k Vond het wel best grappig bij momenten en soms ook ronduit genant, maar dat was dan ook het opzet van de “documentaire”.
  Dat de intieme delen gecensureerd werden vind ik ook hypocriet, ze moeten zo’n naaktscène dan maar niet maken als ze niet integraal gezien mogen worden.
  Censuur omwille van kijkende kinderen? Er zijn ouders die hun kind “beschermen” tegen al wat bloot is, dat is hun volste recht, maar mijne smurf is 10 en heeft vorige zaterdag mogen meekijken naar Borat. Ook als snapte hij geen bal van de boodschap die erachter zit, met sommige scènes heeft hij zich werkelijk een kriek gelachen, vooral met dat blotemannengevecht. Smurf wordt niet preuts opgevoed, dat scheelt.
  De ondertitels kan hij lezen en ja, de dialogen waren wel vrij plat en soms ronduit vulgair, maar liever zoiets dan die vele (teken)films waarin geweld de rode draad is.

 4. @ Margo
  Ik kan je redenering volgen.
  En vooral dat blotemannengevecht was een beetje belachelijk, omdat ze precies niet wisten waar ze hun zwarte vierkantje het eerst moesten plaatsen.
  Met hun tekenfilms hadden ze in het genre ‘Disney’ mogen blijven.

 5. En er gebeurt dan nog niks met die edele delen, ze flapperen maar wat ongecontroleerd in een mannengevecht.

  Als ik denk dat ik een film niet ga smaken omdat ik geen voorstander ben van horror, dan doe ik toch gewoon aan zelfcensuur?

 6. @ zapnimf
  Eigenlijk snap ik het niet zo goed, zijn ze plots zo preuts geworden? Terwijl ze ongegeneerd porno uitzenden? Rare wereld denk ik soms…

  @ lia
  Ben ook tegen geweld in films, maar in een toneelstuk kan het toch nooit zo erg zijn. Maar dat ze er 16+ opzetten vind ik wel heel goed.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.